Tid Søg Hjælp
    > Områder > Fur > Det unikke > 3. Fossiler (kort version)
Tilblivelse Undergrund Historien Det unikke Flora Fauna Fremtid
  1. Rødsten 2. Askelag 3. Fossiler  
3. Fossiler       Af Jeppe Ystrøm
Den ting Fur nok er mest kendt for, er dets rige og tilgængelige forekomster af fossiler.
Det er hovedsageligt moléren der er skyld i dette.
For godt 55 mio. år siden var Danmark dækket af et subtropisk hav. Pga. gunstige klima og strømforhold opstod der en enorm opblomstring af specielt kiselalger. Havet har lokalt været helt brunt af algerne, som kun levede kort tid for at synke mod bunden døde.
Algerne har visse steder været i et antal, at man regner med at der for hver m2 sank 100.000 alger ned pr. sekund. Et regulært ”snevejr” af døde alger.
Disse alger har langsomt dalet mod bunden, og dækket hvad der end måtte ligge der. Forrådnelsesprocessen, kombineret med en lagdeling af havet med en iltfattig del ved bunden, har medført periodevis massivt iltsvind.
Dette iltsvind er positivt, når det handler om fossildannelse og bevarelse, da de skaber ugunstige vilkår for bundlevende og nedbrydende bakterier, snegle og orm.
Iltsvindet har været mest markant i dannelsen af den nederste del af moléret. Her findes de mest uforstyrrede lag og dermed de bedste chancer for gode fossilfund. Disse lag kaldes geologisk også for de laminerede. Omvendt kaldes lag med iltede forhold for strukturløse lag, da bakterier og især orme har gravet og nedbrudt de fine uforstyrrede lag. Læs mere...
Fossil fra Fur - Foto: JY
Forside
Områder
Emner
Projektet
Links
Kontakt